top of page
Foto van schrijverJoost Elli

Erotiek in de bib

Onlangs had ik een match met Elisabet. Op haar profielfoto draagt ze een Baywatch-badpak. Ze is oncoloog, in haar vrije tijd cliniclown en ze leest veel. Ik ontmoette haar op Sapio, ‘de enige datingapp die via levenservaringen, oprechte meningen en gedurfde passies tot de kern van mensen doordringt.’


Sapio is er voor de sapioseksueel: mensen met een seksuele voorkeur voor slimmerds. Ik vind me daarin. Let op, het gaat niet over weetjesmensen. Die zijn saai. Op TikTok krijgen weetjesmensen van de Australische Caitlin MacPhail een beige vlag. Ze recenseert date-kandidaten op hun druilerigheid. Drie maal een gespreksthema als ‘op pizza hoort geen ananas’ of ‘eieren bewaar je uit de koelkast’ en hij kan opzouten. Met een ferme beige vlag aan zijn broek. Een andere alarmbel: alom gekende quotes van tv (‘ik ben blij dat je in mijn team zit’).


Mezelf zomaar sapioseksueel noemen gaat wat ver. De definitie zegt namelijk dat het de sapioseksueel niet uitmaakt of mensen er mooi uitzien. Nou. Hij gaat voluit voor de  brains, de b-spot. Ja, nee. En hij is meer into nerdy dan into dirty. Zeg eens! Het vraagt bovendien toch ook wel wat eigendunk. En: mag ik dan van nu af aan alleen nog maar ‘slim’ doen? Alléén maar sapioseksueel zijn?

Gelukkig is het antwoord neen. Want geen inclusief denken zonder identiteitspluralisme, het is 2024. Het maakt er anderzijds de zaken niet eenvoudiger op. Er zijn zoveel seksuele identiteiten (86!) dat zelfs Google er zich in verslikt. Het moet van mijn puberteit zijn geleden dat ik nog zo in de war was. Ik zag mijzelf altijd als een ordinaire hetero. Straight, maar dat woord dekt de lading al lang niet meer. Want naast na nu dus semi-sapio ben ik demiromantisch, finseksueel en een beetje aegoseksueel (dat kan je ook luiheid noemen). Verder akoiseksueel (vast bindingsangst), lamvanoseskueel en nu en dan behoorlijk autoseksueel. Hokjesdenken is uit de tijd, maar nu zit ik er wel opeens in minstens acht …  Na het etiketkind hebben we nu dus ook de etiketseksueel. En met wie zich nergens in herkent weet de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit raad. Daar begint je ontdekkingstocht met minstens 11 vormen van aseksualiteit dan wel weer van vooraf aan. De mooiste is de sex-favourable aseksueel: een aseksueel die seks lekker vindt en die soms zelfs op zoek gaat naar seksuele partners. Het is geen typfout.


Maar goed, vanaf wanneer is iemand dan intelligent? Meteen is daar opnieuw de definitiedrift: je kan namelijk op 9 manieren intelligent zijn. Laat ik het simpel houden: ik voel mij aangetrokken tot dames die logisch-mathematisch-, verbaal-linguïstisch-, inter-en intrapersoonlijk- en existentieel intelligent zijn. (Natuurgericht-, muzikaal- of lichamelijk intelligent hoeft niet per se).

Maar dat is natuurlijk allemaal maar praat. Het is het gedrag dat telt. Derhalve is het des te interessanter na te gaan waar verstandige mensen zoal uithangen. Enig speurwerk leert dat je ze volop treft in de bibliotheek. De erotiek is er niet van de lucht. Voorbeelden uit de film zijn er te over: in Atonement gaat het er stevig aan toe tegen een boekenrek; in de Harry Potter-films ontstaat de romance tussen Ron en Hermelien tussen de literatuur. En Het Beest geeft Belle zelfs een ganse bibliotheek als liefdescadeau. Ook in de reeks YOU stoeien Joe Goldbergh en de bibliothecaris Marienne Bellamy geregeld tussen de boeken (al is Joe Goldbergh nu misschien wel een ongelukkig voorbeeld). Ik vatte dus in de bib post, met een stapeltje naslagwerken, in een driezit, aan weerskanten plaats voor een dame. Na vijf minuten plofte zich een puisterige slungel, - zwart trainingspak, petje achterstevoren - in het zeteltje naast mij neer. Hij zette een te grote koptelefoon op en ging roerloos voor zich uit starend scrollen. Ik gebaarde hem vriendelijk zijn muziek wat stiller te zetten hetgeen hij negeerde. Toen ik hem het nogmaals vroeg begon hij met zijn hoofd te dansen. ‘Zal ’t gaan ja?,’ schreeuwde ik hem toe. Een ravissante vrouw die ik niet had zien komen keerde zich om. Bam, beige vlag!



Blog

Vindt u deze blog wel wat hebben? Geef hem onderaan een hartje!

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


2024, 21 juni, Leuven (de Bib Leuven Tweebronnen) (België).


Caitlin MacPhail op TikTok: @itscaito

De Sapio-app: getsapio.com


Dank aan HLN, Men's Health en Elle (België) voor de verheldering.

29 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Dickpics

Comments


bottom of page